Chat with Us LIVE!

Wednesday, 3 October 2012

Siapa Manusia Siapa Binatang?Amerika sebagai kuasa besar tunggal dunia, percaya amalan demokrasi akan membawa proses ke arah matlamat ‘pemerintahan rakyat, oleh rakyat dan untuk rakyat’ seperti yang diterapkan oleh Presiden Abraham Lincoln di Gettysburg selepas tamatnya Perang Saudara AS dalam tahun 1865.

Amerika percaya demokrasi boleh membawa segala sumber pengetahuan, ilmu kekayaan, seni, budaya dan kuasa politik ke dalam tangan rakyat, iaitu pihak yang merestui segala sumber itu. Bekas Perdana Menteri Britain, Benjamin Disraeli berkata, “There is no act or treachery or meanness of which a political party is not capable, for, in politics there is no honour”.

Betapa gah dan kuatnya seseorang presiden, dia boleh digantikan oleh rakyatnya selepas empat tahun atau paling lama lapan tahun, menurut peruntukan perlembagaan Amerika.Apa lagi bila dia sudah hilang kehormatannya. Tapi sebagaimana yang dikatakan tadi demokrasi dan pemerintahan Amerika serta Presidennya tidak lebih dari puppet-puppet yang tali-talinya dikuasai dan digunakan oleh Yahudi di sebalik tabir begitu juga pemerintahan absolute monarchy yang menjadi milik raja-raja Arab. Filem John F.Kennedy (JFK)  arahan Oliver Stone menggambarkan kekuatan “invisible government” yang mampu menyingkirkan JFK, gara-gara mahu menghentikan Perang Vietnam, pada hal, perang itu membawa keuntungan sekitar 80 billion USD bagi Amerika. Apakah Bush juga takut senasib seperti JFK?

Abraham Lincoln

Oliver StonePerang ke atas Iraq kali ini merupakan tahap akhir dari American Civilizations? Kesombongan dan keangkuhan mereka sudah sampai ke kemuncak dan sedang dalam proses menurun dengan hancurnya moral Amerika di mata dunia dan rakyatnya sendiri.

Setiap yang naik ke atas pasti akan turun seperti belon, jika tidak meletup pasti kempis perlahan-lahan, mengikut teori Hegel – yang dipakai oleh Fukuyama dalam tesisnya The End of History – dunia hari ini sudah sampai pada tahap akhir sejarahnya, iaitu kemenangan di pihak Kapitalis – Liberalis. Dalam keghairahan memuji Amerika, Fukuyama terlupa punca Rom dan empayar-empayar lain yang terpaksa mengakhiri sejarah kegemilangan mereka bermula dari dalam diri ‘Nafs’.

Kini, dunia sedang menunggu kebangkitan umat Islam yang bertaraf ‘The Universal Master’ mengikut perancangan Tuhan.Apabila umat Islam teringat pesan Rasulullah s.a.w supaya mereka memerangi ‘Nafs’.Nafsadalah musuh utama manusia.Kuasa yang ada pada manusia ialah menguasai dirinya.Tumpasnya Islam adalah disebabkan ’nafs’ sendiri pun tidak terkawal, macam mana mahu memerangi kebatilan?Disebabkan kita tidak berjaya menguasai diri itulah ‘clash of civilition’ yang dimaksudkan oleh Alvin Toffler. Manusia berperang dengan dirinya sendiri kerana tidak tahu tujuan dihidupkan, akibat tidak kenal dirinya sendiri, disebabkan para ulama suk yang cinta dunia takut mati.Disebabkan umat Islam tidak mempunyai sifatfatanah, kita terpaksa bersetuju dengan penulis upahan dari Amerika.

Jika kita lihat kepada sejarah lampau, kewujudan Amerika bukan sudah beribu-ribu tahun lamanya tetapi pada 1776 setelah mereka bebas daripada belenggu British. Begitulah juga dengan penduduk asal tanah AS yang bukannya manusia berkulit putih seperti hari ini.Ini bermakna Amerika tidak meninggalkan warisan tamdun yang perlu dibanggakan jika dibandingkan dengan negara-negara lain seperti Rom dan Iraq yang mempunyai warisan tamadun dunia.

Jika diperhatikan idea yang dicetuskan oleh Plato, George W. Bush bukanlah Presiden Amerika yang‘qualified’. Bush gagal dalam mentadbir dasar luar Amerika dengan baik. Bush menjadi presiden kerana dia mewarisi keturunan presiden. Beliau kaya dan disokong oleh pendukung-pendukung yang berduit dan para pelobi yang berpengaruh.Disamping itu.kemenangan Bush disokong oleh Mahkamah Agung. Mengikut undi popular, Bush sebenarnya tewas kepada Al-Gore. Rata-rata rakyat Amerika tidak kisah sesiapa pun yang memegang tampuk kuasa. Mereka tidak peduli siapa yang akan menjadi Presiden. Begitu rendahnya sensitivitypengundi Amerika dalam pemilihan Presidennya sekadar 50 persen saja.Jadi kita tidak sepatutnya marah kepada semua rakyat Amerika. Yang buat tahi Presiden dan konco-konconya saja!

Akhlak penting.Akhlak mesti diberikan keutamaan.Jika kita tersalah pilih pemimpin.maka tunggulah saat kehancuran bagi sesebuah negara itu. Dr. Mahathir pernah menyatakan dalam ucapannya di Persidangan NAM di Kuala Lumpur pada 23 Februari 2003 bahawa dunia ini kini telah kembali ke peradaban “zaman batu”kerana menjadikan “perang” sebagai jalan penyelesaian masalah. Yang benar adalah yang kuat.Might is right. Kita beruntung disebabkan cara hidup pemimpin kita seperti Dr. Mahathir yang bukan saja kreatif tetapi berwawasan. Ini membuatkan kehidupan rakyat dan negara ini terus makmur. Tapi dalam masa yang sama nasib dunia kita masih ditentukan oleh Yahudi yang menggunakan Amerika untuk memenuhi impiannya menguasai dunia.

Penilaian ini berpijak kepada kenyataan bahawa orang-orang yang hidupnya rosak di masa sekarang terdiri dari orang-orang masa kanak-kanak atau remajanya hidup dalam kekacauan dan selalu membuat masalah. Mereka adalah orang-orang yang dahulunya sukar dikendalikan, liar, bergaul dengan budak-budak nakal, gemar mencuri, berkelahi dan sering menimbulkan masalah kerana pemikiran mereka telah dirosakkan oleh media massa terutama iklan yang menguasai pemikiran anak-anak kita hingga terpengaruh dengan kehidupan gaya‘Ala Amerika’.

Di dalam ucapan pembukaan Persidangan NAM di Stadium Bukit Jalil pada 23hb. Feb 2003, Dr. Mahathir menyebutkan pentingnya penyelesaian masalah Palestin, beliau berkata, “If we care to think back, there was no systematic campaign of terror outside Europe until the Europeans and the Jews created a Jewish state out of Palestine Land”. Kerana itu Mahathir menegaskan ‘Palestine is KEY to peace’.

Tanpa disedari di kalangan ahli politik di Barat ada yang mudah menggunakan sentimen “anti Islam” yang sudah berakar umbi pada masyarakat Kristian Barat. Pada Februari 2001, Pengarah CIAGeorge Tenetmengumumkan bahawa musuh utama Amerika adalah Osama bin Laden. Untuk memburu Osama, AS menghalalkan segala cara, termasuk membunuh wanita dan kanak-kanak, mengenakan sekatan PBB ke atas Afghanistan. Dengan alasan negara tersebut menolak menyerahkan Osama ke Amerika.Langkah itu menyebabkan kesengsaraan rakyat Afghanistan.Begitu juga di Iraq, jutaan bayi Iraq mati akibat sekatan ekonomi selama 10 tahun ke atas negara tersebut.Selepas ini siapa pula? Amerika telah memutuskan semua hubungan dengan Iran dan menghalang rakyatnya ke Sabah, tentu ada apa..apa!

Bukan Saddam saja yang berperangai macam Firaun, boleh dikatakan kebanyakan pemimpin-pemimpin Arab berperangai macam Saddam. Mereka akan ditelanjangkan macam Saddam apabila timbulnya nanti revolusi rakyat ke atas pentadbiran mereka. Mereka inilah pemimpin yang bertopengkan Islam, tetapi dalam waktu yang sama menjadi badut kepada Amerika dan Yahudi. Dunia Islam akan tahu nanti siapa yang menjadidalang dan tali barut Amerika selama ini! Amerika berjaya melakukan huru-hara di Filipina.

Di Malaysia campur tangan Amerika untuk cuba menjatuhkan Dr. Mahathir dengan memberi sokongan terbukakepada gerakan reformasi sedikit masa lalu telah gagal berikutan tindakan tegas kerajaan terhadap kumpulan tersebut. Ketika mengulas tindakan Al-Gore pada 1998, Dr. Mahathir berkata “Kekuatan negara sebenarnya terletak di tangan rakyat biasa yang berani menyuarakan pendirian, termasuk membantah kebiadaban orang luar.”

Hampir seluruh rakyat telah mengutuk Mahathir ketika itu dengan menggunakan media dan dalang yang berada di belakang parti politik pembangkang.Apakah tidak mungkin ada ulangan? Sekarang ini rakyat telah diracun oleh pemikiran bahawa Pak Lah tidak layak ganti Mahathir manjadi PM! Najib jauh lebih popular tetapi segala kelemahan Najib akan ditonjolkan sekiranya Pak Lah memilih Najib sebagai Timbalannya. Apakah tidak mungkin kita akan menjadi macam Indonesia? Jika kita tidak bersatu, besar kemungkinan bangsa dan negara kita yang dalam bahaya akan hancur binasa. Itulah rakyat takut Mahathir berhenti kerana mereka masih tidak yakin dengan kemampuan Pak Lah.

Rakyat tidak akan lupa peristiwa tahun 1998 semasa majlis makan malam sempena Persidangan Kerjasama Ekonomi Asia – Pasifik (APEC) di Kuala Lumpur. Naib Presiden Amerika ketika itu Al-Gore telah mengkritik Malaysia di depan PM dan perwakilan asing. Gore menyatakan sokongan terbuka terhadap gerakan reformasidan demonstrasi jalanan.

Al Gore


Beliau menganggap penunjuk perasaan tersebut sebagai ‘suara rakyat Malaysia yang berani’. Tindakan Al Gore meninggalkan majlis itu sebaik membuat kenyataan turut dicemuh sebagai tidak menghormati tuan rumah. Noordin Sopiee orang kuat ISIS pernah mngeluarkan iklannya sendiri pada 1998 dan berkata“Semangat kebangsaan adalah sesuatu yang amat berkuasa. Mereka yang bercakap mengenai globalisasi dan pergolakan dalaman sesebuah negara perlu sedar mengenainya…”

Noordin Sopiee
Beliau mahu mengingatkan kita semua betapa semangat seperti itu adalah perlu.Noordin cuma tidak sebut tentang bagaimana kita harus terlebih dahulu menentang nafsu sebelum kita boleh kembali menghayati semangat kebangsaan itu.Tahun 1946, bila kita melawan Malayan Union, tidak ada sesiapa pun yang menonjol-nonjolkan diri nak jadi pemimpin UMNO.Para sahabat bertanya kepada Nabi Muhammad s.a.w, “Selepas umat Islam menang bertempur di Perang Badar.Apakah akan ada lagi perang yang terbesar dalam sejarah Islam?”“Ada”, jawab baginda Rasulullah s.a.w. Sahabat bertanya, “Perang apakah itu?”“Perang melawan nafsu.”

Ketika majlis menandatangani perjanjian khas bagi merujuk Pulau Batu Putih ke Mahkamah Dunia antara Malaysia dan Singapura diPutrajaya, perkara yang sama juga berlaku. Bila Jayakumarmemberi analogi bahawa pulau itu sebagai rumah yang didiami bergenerasi lamanya (lebih 150 tahun).Justeru kerana itu Singapura bertegas pulau tersebut hak sah mereka.Inilah dasar orang tamak dan juga dasar penyamun.Adakah ini bermakna 150 tahun dulu Singapura sudah meronda perairan dan mengawal ruang udara kawasan itu dan menghalau para nelayan?

Singapura dulu merdeka dalam Malaysia.Apakah Jayakumar mahu jadi macam cowboy America yang menyerang tanah Red Indian? Jayakumar bukan Red Indian, bukan White Indian, Jayakumar juga bukanWhite Man. Kena sindir dengan Menteri Luar Syed Hamid Albar, padan muka!

Nafsu adalah musuh manusia yang terbesar.Seorang hero yang menang taklah sehebat ‘hero’ yang dapat melawan nafsu.Apa lagi jika mereka berperang kerana mengikut kemahuan rasa tamak seperti yang dilakukan oleh Amerika dan Britain. Seorang pahlawan mestilah mempunyai jiwa yang dapat mengikis segala sifat-sifat mazmumah, seperti sifat-sifat keji, tamak, haloba, dengki, riak, takbur dan sebagainya dari sanubarinya. Orang sebegini tidak mementingkan dirinya sendiri, sanggup meninggalkan kesenangan , sanggup meletak jawatan, sanggup mengalah asal saja orang ramai mendapat kesejahteraan seperti yang pernah dilakukan oelh Imam Hassan r.a yang melepaskan jawatan khalifahnya kepada Muawiyah untuk mengelakkan perang saudara berterusan. Imam Hassan anak Imam Ali cucu kepada Rasulullah s.a.w tidak mahu umat Islam berpecah-belah dan rakyat terus sengsara kerana kerusi khalifah.

Inilah contoh ‘role model’ bagi orang Islam yang cintakan kedamaian. Orang sebegini mempunyai sifat ‘noble’atau mulia, sanggup memaafkan musuh dan orang yang pernah menganiayanya. Hendak tahu lebih lanjut mengenai ahlul bait Rasulullah tanyalah kepada pencinta ‘ahlul bait’ AB, jangan tanya orang wahabi.

Nabi memberi keutamaan pada kaum kerabat, tidak pada puaknya Bani Hasyim.Abu Lahab dan Abu Jahal adalah bapa saudaranya. Abu Suffian dan Bani Umaiyah yang diperangi oleh Muhammad s.a.w adalah bangsa Arab dan Quraisy pula satu keturunan dengan Nabi s.a.w. Sebaik saja baginda wafat, para sahabat yang kononnya sayangkan baginda, sayangkan Islam telah berperang merebut ‘kuasa’, merebut harta, memberi keutamaan kepad puak. Jasad Nabi belum sempat dikebumikan, kerusi khalifah yang diberi keutamaan.Kerana mahukan kedudukan, akhirnya umat Islam berperang berbunuhan sesama sendiri, hingga ke hari ini.Tanggungjawab pemimpin Islam yang utama dan pertama mesti taat pada perintah Allah dan rasul berpandukan Al-Quran dan baginda Rasul dijadikan contoh teladan Al-Quran yang hidup.

Di negara kita dulu ada seorang pahlawan Islam yang tersohor dan terbilang, Tok Ku Paloh. Biar pun jasanya pada bangsa dan negaranya terlalu besar namun Tok Ku Paloh tidak diiktiraf untuk dijadikan ‘role model’.Hanya bangsa-bangsa yang bertamadun sahaja yang tahu menghargai pahlawan mereka. Sebab itu dalam buku “Mereka Yang Hilang Akal” saya bawa cerita Tok KuPaloh untuk pengetahuan generasi yang akan datang. Mencari seorang pahlawan tidak semudah mencari seorang pendekar untuk memperbaki keadaan dunia yang sudah berada di tahap paling buruk.

Pahlawan itu apa bendanya? Pahlawan itu seorang ‘hero’.Apakah seorang hero itu seorang yang gagah perkasa, pandai bermain senjata dan berjaya mengalahkan ribuan musuh? Hendak tengok contoh ‘hero’ seorang wira atau pahlawan, cuba tonton filem Jet Li terbaru, “Hero”.Watak yang dibawa oleh Jet Li menonjolkan sifat-sifat universal seorang hero yang pada mulanya mahu membunuh maharaja yang kejam dan diktator tapi bila dia melihat maharaja dapat menyatukan semua kaum Cina, dia tidak jadi membunuh maharaja itu.Mungkin ahli-ahli MCA telah belajar dari filem "Hero". Semangat perdamaian, perpaduan, cintakan negara dan cintakan rakyat patut hidup subur dalam diri setiap orang yang mahu jadi pemimpin di Malaysia yang berbilang kaum, adat resam, budaya dan agama untuk menjadi contoh pada rakyat mereka. Barulah rakyat tidak takut mati dan sanggup mengorbankan nyawa sendiri demi kepentingan ramai. Inilah dia ciri-ciri taraf pahlawan yang tidak takut mati dan tidak cintakan dunia.

Islam juga mengajar, apabila telah mati seorang hamba Allah, hanya tiga perkara tidak yang tidak akan memutuskan dirinya dengan akhirat: pembelaan daripada amalan yang bermanfaat dengan Allah, hablum minallah, melakukan kebaikan terhadap sesama manusia dengan ilmu yang boleh dimanfaatkan dan anak yang ‘soleh’. Ini sahaja yang dapat membela seorang insan di akhirat nanti kerana setelah meninggalkan dunia, dia tiada peluang lagi untuk memperbaiki apa-apa kekurangan pada amalannya, apatah lagi dosa-dosanya semasa hidup di dunia yang kelak akan dihisab di hadapan Allah Yang Maha Adil.

Kenapa Islam tidak kata harta atau apa bentuk peninggalan material seperti rumah dan kenderaan? Malah dalam konteks ini, Islam tidak kata membina masjid dan surau sebagai sesuatu yang dapat memberi manfaat kepada orang yang telah mati?  Walaupun segala bentuk binaan ini dapat dimanfaatkan oleh orang lain, lebih-lebih lagi masjid dan surau yang dapat menjadi tempat bersembahyang orang ramai?

Muawiyah dan keturunannya telah mendirikan beribu-ribu masjid yang megah dengan ukiran-ukiran seni khat yang mempesonakan.Tetapi adakah dia berjaya menghidupkan ‘roh Islam’ dalam masyarakat dengan memberikan keutamaan kepada Makam Mutmainnah?


“Hai jiwa yang tenang.Kembalilah kepada Tuhanmu dengan hati yang puas lagi diredhai-Nya.”
(Al-Fajr: 27-28)


Agama Islam berbeza daripada agama lain di segi undang-undang dan peraturannya kerana Islam tidak hanya menetapkan cara beribadat sebagai syiarnya tetapi panduan hidup manusia sepanjang zaman. Yang menjadi masalah, kita tidak nampak pemimpin Islam yang boleh jadi ‘role model’.

Bersandarkan prinsip dan tujuannya, Islam dapat menjamin kebahagian hidup di dunia dan akhirat.Lantaran itu, Islam mendorong penganutnya meningkatkan taraf hidup melalui pelbagai jurusan agar dapat menjadi anggota masyarakat yang boleh dibanggakan.Bukan sekadar ritual, Islam adalah agama yang zahir dan batin, yang awal dan akhir.

Nama itu penting, sebagai contoh nama para Nabi dan Rasul yang telah membawa kebaikan kepada manusia. Kenapa nama yang baik? Kenapa tidak harta?Anak isteri atau sebagainya? Firaun tinggalkan Sphinx danPiramid, Qarun tinggalkan harta karun. Kenapa bukan emas, berlian, gudang perniagaan, kuda dan gajah kalau zaman sekarang, wang berjuta di bank, empayar korporat berbilion-bilion RM, Mercedes, BMW, Rolls Royce, Bentley dan sebagainya. Kenapa nama? Di sini ada suatu hal penting yang perlu difikirkan tentang “kemajuan” yang telah dikecapi masyarakat Malaysia hari ini.

Sphinx & Piramid


Kemajuan yang nampak begitu pesat dengan wujudnya bangunan tertinggi di dunia, lapangan terbang yang luas dan canggih, masyarakat “progresif” era langit terbuka yang menyaksikan kemunculan begitu banyak hartawan bumiputra yang “boleh dibanggakan” tapi penuh dengan dengki, khianat, masalah pecah amanah dan rasuah di sana-sini menjadikan hidup rakyat resah gelisah, ‘stress’ berada di mana-mana.

Ulama kita sibuk mengajar supaya ada rasa kesyukuran kepada Allah tetapi jangan berterima kasih pada kerajaan.Pemimpin politik pula asyik berebut kerusi.Pegawai kerajaan pula salah guna kuasa, terus menerus menjadi musuh dalam selimut bertugas dengan ulama dan ahli politik.Tugas siapa mengembalikan umat Islam ke jalan yang lurus? Ampun Tuanku, tolonglah jawab selaku ketua-ketua agama Islma seluruh dunia!

Orang yang memilih ilmu daripada harta memang akan mendapat banyak keuntungan sebenarnya, bukan keuntungan sementara yang digunakan untuk meraih pengaruh dan menunjuk-nunjuk. Ilmu tidak pernah habis walaupun disampaikan kepada sebanyak mana umat manusia pun.Tetapi harta banyak mana pun boleh luput.Sebab itu Saidina Ali ibni Talib Karamallahu wajhah pernah berkata, “Pilihlah ilmu daripada harta, kerana harta itu perlu dijaga tuan punyanya, sedangkan ilmu itu menjaga tuannya.”

Kita tidak akan jadi orang yang berilmu jika kita tidak mahu membaca. Allah telah memerintahkan kita supaya memberikan keutamaan kepada membaca dan menyampaikan ilmu.Tetapi berapa kerat orang sekarang yang dapat memahami kepentingan ilmu berbanding dengan harta?Paling teruk orang UMNO, terutama wanita UMNO, yang suka membaca pembangkang dan mereka yang anti-stablishment.

Berapa ramaikah orang kita yang bercita-cita hendak menjadi Eistein atau Profesor Ungku Aziz?Barapa ramai yang ingin menjadi seperti Ibnu Arabi, Ibnu Sina, atau Ibnu Khaldun, Ibnu Rushd, Hamzah Fansuri, Tok Ku Paloh yang disegani dunia hingga sekarang sebagai pelopor-pelopor ilmu yang tersohor zaman berzaman?

Yang banyak, orang nak jadi Bill Gates, nak jadi Ananda Krishnan.Hendak kaya macam Daim dan ahli politik yang menjadi ‘instant millionaire’.Jadi kaya-raya, jadi Billionaire.Orang-orang ini sebenarnya naik kerana pandai menjual, tahu marketing diri sendiri pada tokoh-tokoh tertentu yang berkuasa.

Hidup di dunia sekarang mesti pandai tonjol diri.Kalau “low-profile” bekerja di sebalik tabir, orang tidak nampak. Susah naik paingkat! Yang pandai tonjol pulak, bila dah berkuasa kebanyakannya jadi ‘tok pekong’.Mereka diibaratkan pokok yang berdiri gagah di hutan.Pantang orang nampak, mula letak kemenyan, ayam panggang, pasal nak minta nombor ekor.Sebab orang sekarang lebih banyak minta tolong kepada hantu dari minta tolong kepada Tuhan. Mereka lebih mengamalkan ‘reserve thinking’. Cuba bandingkan ejaan ‘Hantu’ dan ‘Tuhan’.Tanya diri sendiri, yang anda takut pada siapa?Hantu atau Tuhan?

Mudah-mudahan Allah memberikan taufik dan hidayah kepada anda, pembaca yang dikasihi.Terima kasih kerana telah membeli buku ini.Pastikan yang Ori. Hentikanlah perangai minta buku free, pinjam buku dari kawan dan menilai buku dengan tengok kulit dan penulis.

Selamat Berfikir.

No comments:

Post a Comment

A Closer Look.

Translate